Afdrukken

Water- en Boswegen van Gelderland

Door Antoine Schuurmans op . Gepost in 2007

Aanstaande zondag staat alweer de laatste toertocht van de Varadero Vrienden voor dit seizoen op de agenda. Deze toertocht zal ons via de rivieren Maas, Waal en Neder-Rijn voeren naar de Nationale Parken De Veluwezoom en De Hoge Veluwe in Gelderland en weer terug naar Geffen via dezelfde rivieren.

2007webg_1Vanuit de startplaats Geffen gaan we de polder in en via de dijk parallel aan de Maas steken we bij Oijen deze rivier over om dan in ‘Het Land van Maas en Waal’ te gaan rijden. Dit zal echter van korte duur zijn aangezien we al (letterlijk) snel via de Prins Willem Alexander brug de Waal over gaan.

2007webg_2We rijden binnendoor naar het pont dat naar Elst Provincie Utrecht gaat en komen daarna langs Ouwehands Dierenpark in Rhenen en het Militair ereveld Grebbeberg waar de Slag om de Grebbeberg (11 mei - 13 mei 1940) wordt herdacht. Dit is een episode tijdens de Duitse inval in Nederland en werd gekenmerkt door hevige en bloedige gevechten. Hij werd beslist doordat de Nederlandse infanterie continu bestookt werd door artillerievuur en op de laatste dag door duikbommenwerpers en hierdoor het moreel brak. Op en rond de Grebbeberg bij Rhenen werd een Duitse legermacht van ongeveer 20.000 man drie dagen lang tegengehouden door de Nederlandse eenheden van het IIe Legerkorps.

2007webg_3Hierna gaan we via een mooi dijkweggetje richting Wageningen. Deze stad is gelegen waar de Veluwerand, de Gelderse Vallei en de Rijn aan elkaar grenzen. Waar de Utrechtse Heuvelrug in Rhenen eindigt met de Grebbeberg, heeft Wageningen nog een laatste uitstulping van de Veluwe in de vorm van de Wageningse Berg.

Wageningen is wereldberoemd om de Wageningse Universiteit en is ook de stad waar de Duitse bezetters op 6 mei 1945 in de Aula van de toenmalige Landbouwhogeschool capituleerden, waarmee in Nederland een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In de bossen bij Wageningen zullen wij onze koffiestop houden bij Hotel/Restaurant Nol in ’t Bosch.

2007webg_4Na deze koffiestop vervolgen we onze weg naar de ‘Posbank’ via diverse boswegen en plaatsen zoals Oosterbeek en Arnhem waar we weer langs een dierenpark komen namelijk Burgers’ Zoo.
Na Arnhem achter ons gelaten hebben kunnen we lekker gaan sturen op de ‘Posbank’ met enkele haarspeldbochten en schitterende natuur. Wanneer het mooi weer is bestaat de kans dat het er erg druk is en dienen we onze snelheid aan te passen aangezien inhalen bijna onmogelijk is. Mijn advies in zo’n geval is geniet van de natuur en wacht rustig af totdat je weer door kan rijden.

2007webg_5Als we de ‘Posbank’ hebben verlaten gaan we via Dieren en Loenen richting onze lunchstop in Hoenderloo bij ’t Pannekoekhuis waar ze een gevarieerde kaart hebben met niet alleen pannenkoeken op het menu.

Na de lunch gaan we rechts om het Nationaal Park De Hoge Veluwe en gaan we via Otterlo en Wolfheze weer terug naar Wageningen en steken we daar de Neder-Rijn weer over om via de dijk richting Opheusden te rijden en weer via de Prins Willem Alexander brug de Waal over te steken.

Hierna moeten we nog één rivier over namelijk de Maas en dan zijn we alweer bijna op onze eindbestemming om daar nog even na te genieten van deze tocht.