Afdrukken

Kop van Overijssel

Door Erik Jansen op . Gepost in 2008

Vanaf de molenbelt verlaten we Hellendoorn en gaan de berg over naar het stratencircuit van de vroegere “Raalteraces”. Vanaf de Luttenberg hebben we een mooi panoramisch uitzicht over het circuit met op de achtergrond de Sallandse Heuvelrug. Het dorpje Luttenberg is nationaal bekend van het “zwientie tikken”.

overijssel_1Vervolgens rijden we door lanen en hobbelige klinkerwegen richting Heino waar we twee landgoederen passeren en bij de eerste BN-er langs de deur komen. Dit is boer Prös van “Boer zoekt vrouw”

overijssel_2Vóór en na Hoonhorst passeren we de boerderijen van Jaap Stam en René Eijkelkamp. We gaan daarna de bossen in richting Dalfsen. In deze bossen hebben Ruud Lubbers en Jeroen Krabbé hun “2e huisje”. Bij Dalfsen gaan we de Overijsselse vecht over en gaan richting Hasselt, een oud vissersdorpje. Hier wordt het tijd voor een koffiestop in het oude centrum.

overijssel_3Weer fit van de koffie kunnen we genieten van vergezichten over waterplassen en rietvelden richting Giethoorn en St. Jansklooster. Hier slingeren we langs de voormalige boerderij van Evert van Benthem (te herkennen aan de schaatser op de staldeuren).

overijssel_4Na de typerende boerderijen van st. Jansklooster gaan we de oude Zuiderzeedijk op naar Blokzijl waar je de 17e eeuw in rijdt, geniet van het haventje. Dit havenstadje was vroeger zeer belangrijk voor bevoorrading voor Oost-Nederland. Via buurtschappen als Muggebeet en Wetering komen we in de rietvelden (men bestaat hier nog van de rietteelt).

overijssel_5Dan komen we op de mooiste motordijk van Nederland richting Kuinre. Neem je hem snel, dan kun je zeeziek worden door de combinatie van bochten en golven in het wegdek.
Doe je rustig aan, dan geniet je aan de rechterzijde van het uitzicht op Nationaal park “de weerribben” en passeer je hoogwater-waarschuwingskanonnen, kruidhuisjes en het 3e stoomgemaal.

Aan de linkerzijde is het niet meer voor te stellen dat dit vroeger de Zuiderzee was. Ook wordt deze dijk jaarlijks verreden als snelheidsproef voor de Zuiderzee-autorally.

overijssel_6Bij Kuinre zijn we bijna in Friesland en slingeren we terug naar Ossenzijl waar we de “Weerribben” inrijden. Via een prachtig smal- en bochtig weggetje wordt je door dit natuurgebied geleidt. Je ziet prachtige kleine arbeidershuisjes en een spinnenkopmolen (mooi fotoplekje). Na dit ontgonnen gebied wordt het tijd voor een lunch in de buurt van Giethoorn.

overijssel_7Met de buik vol verlaten we de lage gronden en slingeren we door vele kleine buurtschappen langs de grens van Drenthe. We komen hierbij langs vele monumentale boerderijen en landhuizen aan lanen met zeer DIKKE bomen.

Als afsluiting komen we door het Reestdal gebied en touren we rustig met de zondagsgedachte in het hoofd naar het terras in Staphorst aan de A28. Meer bekende Nederlanders kenen we niet, maar wij hopen dat je nu zelf bekend geworden bent met dit stukje Nederland.

Erik Jansen / John Disselhorst