Afdrukken

Braborit

Door Peter Kooijman op . Gepost in 2008

braborit2008_1De Braborit belooft weer één van de mooiere ritten van het jaar te worden. Als je de route bekijkt, wordt voor een belangrijk deel het Land van Maas en Waal aangedaan gelegen ten westen van de Biesbosch.Water, dijken, polders, pondjes etc. worden ons deel! Vooral een stukje door de Biesbosch wordt uniek aangezien dit deel teruggegeven gaat worden aan de natuur waarna we er nooit meer met de motor zullen kunnen komen.

De route start in Oosterhout aan de A27 (Beneluxweg 1).
Net onder aan de afslag is een Mc Donalds.


braborit2008_2Het eerste deel van de route is 70 km. Dit deel voert door de oude afgesloten Maas arm en langs het schilderachtige Woudrichem waar ooit een grote Zalmvissersvloot haar thuisbasis had. De oude authentieke zalmschouwen liggen nog in de nieuwe gerestaureerde haven. Het is zeker de moeite hier even af te stappen. Kasteel Loevestein zullen we aan de andere kant van het water zien liggen. “Hugo de Groot en zijn boekenkist” zullen we maar zeggen.

braborit2008_4De wegen zijn hier overigens erg smal, je kunt hier absoluut niet hard rijden maar het is er wel heel erg mooi. Bij mijn weten zijn we hier nog nooit geweest.

braborit2008_3De lunchstop is bij restaurant:
De Waterman
Vierlinghstraat,
4251 LC in Werkendam.

Het is een leuk restaurant met een leuke middag kaart (helaas een keer geen pannenkoeken).

braborit2008_5Het tweede stuk is bijna 90 km gaat van af de waterman links af de Biesbosch in. Het gaat door een uniek stukje Nederland wat nu nog begaanbaar is maar wordt ingericht als een onderloop gebied. Er zijn hier nog al wat werkzaamheden aan de gang dus het kan zijn dat er straks een weg min of meer is afgesloten. Door het unieke landschap zeker de moeite waard!! Er is maar één weg uit het gebied en de komt weer langs de Waterman, dus kan het niet missen.


braborit2008_6Met onder andere de Centrale van Drimmelen en een blik op de Moerdijkbrug in het geheugen, eindigt de rit in het centrum van Breda, nabij de grote markt, als het mooi weer is het er wel erg druk maar je kunt altijd wel ergens parkeren.

Veel plezier met de rit!
Peter