Afdrukken

Elfstedentocht

Door Rob Gortzak op . Gepost in 2008

11steden2008_1Dit keer eens een echt langere route. De route begint bij de McDonald’s aan de Bredyk in Leeuwarden (eind van de A32/N32) en is 248 km lang. Koffiestops naar keuze, beslissing laten we over aan de voorrijder, lunchstop is in Makkum bij de Zwaan, Plein 1 te Makkum tel. 0515-232471 Het einde is als we langs het standbeeld van de elfsteden komen (zie foto). Aangezien daar geen stopplaats is rijden we nog een klein stukje door. Met tijdig vertrekken en niet te lange pauze’s dan is de rit heel goed te doen, inclusief thuisreis.

11steden2008_2Al snel rijden we door Sneek heen met zijn prachtige waterpoort. Even ten zuiden van Sneek ligt IJlst, hier was ooit de voornaamste fabrikant "Nooitgedagt" van de Friese doorlopers, de fabriek is er niet meer, nog wel de schoorsteen die fier overeind staat in het hart van het dorp. In IJlst ook de Galamagracht met zijn mooie tuintjes aan het water, waar vroeger de was ter bleek werd gelegd.

11steden2008_3Hierna volgt Sloten, volgens sommige het mooiste dorp (700 inwoners) van Friesland,maar echt..nog zoveel moois bewaard gebleven in deze provincie. Echt een wandeling waard en je loopt door een Friesland anno 1700, mooie vestingwal, historische panden en grachten, maar pech we moeten doorrijden de rit is nog lang.

11steden2008_4We gaan verder richting het IJsselmeer en jawel Stavoren, wie heeft niet op de lagere school gehoord het verhaal achter het vrouwtje van Stavoren die al wachtend op de uitkijk stond naar haar man die op het water zat en zijn brood verdiende met de visvangst. Wie trek heeft in een lekkerbekje, kibbeling of haring die moet even afstappen hier of in een van de volgende dorpen.

11steden2008_5Hindeloopen is de 5de elfstedenstad en de meest populaire onder de toeristen. Het is er ook echt heel gezellig en een wandelingetje van 10 min waard. oa het "leugenbankje" te bewonderen in de haven bij de brug. Hier prachtige kapiteinshuizen, achter veel van die huizen staan vaak kleine huisjes, die likhuizen (klein huis) worden genoemd. Daar woonde de vrouw met de kinderen zolang vader op zee was, dat bespaarde mevrouw het schoonmaken van het grote huis. Hier ook het schaatsmuseum te vinden en tig andere leuke winkeltjes.

11steden2008_6Dan komt Workum, mooi marktplein, leuke geveltjes en het Jopie Huisman museum, daarna rijden we naar Makkum waar we op het mooie Plein zullen gaan lunchen bij Cafe Restaurant de Zwaan.

Na de lunch richting Bolsward, hier het bezoekerscentrum van distilleerderij Sonnema te vinden, van de Berenburgers, maar weer helaas moeten echt verder naar Harlingen. De havens en grachten van Harlingen ook mooi, helemaal bij de vuurtoren, leuk uitzicht op het IJsselmeer en binnenvarende zeilboten. Overal tig terrasjes, dus even met de voorrijder afstemmen of er gestopt moet worden voor een benenstrek-, koffie- en/of rookpauze.

11steden2008_7Franeker de volgende stad, ooit was het een universiteitsstad. Een opmerkelijke plek in het centrum is het Sjûkelan, hèt kaatsveld van Friesland, in augustus worden hier de kampioensschappen gehouden. Natuurlijk ook het Planetarium van Eise Eisenga tussen alle andere prachtige panden die dit stadtje heeft.

Nu richting de hel van het Noorden, maar eerst nog Dokkum waar Bonifatius werd omgebracht door een menigte woedende Friezen die zijn strenge evangelie niet lustten. Als we naar Dokkum rijden komen we langs Bartlehiem, daar het bekende bruggetje in de elfstedentocht. Je mag er niet inrijden met je motor, maar ach kijk maar ;-) risico is voor jullie, wij hebben het wel gedaan in februari, maar toen nog overal heel stil, nu vast veel fietsers.

11steden2008_8Als je helemaal in het Noorden bij de dorpen Oudebildtzijl en Nieuwebildtzijl rijdt, opletten, hier weilanden vol van de bildstar, bekend aardappelras. De bintjes komen overigens ook uit Friesland.

Langs de Dokkumer Ee gaan we weer richting Bonkevaart in Leeuwarden waar de rit eindigt bij het standbeeld wat ik in het begin vertelde. Koffie kan er gedronken worden bij de McDonalds of op het terras bij Hotel Campanile. Voor de rest is de rit heel mooi, open weilanden, mooie bochten, veel boerderijen en kleine dorpjes die niet beschreven staan.

Oant sjen!
Rita & Rob