Afdrukken

Walenlandrit

Door Patrick Antjon op . Gepost in 2008

walenrit2008_1Beste Varadero Vrienden, Ook dit jaar is er weer, op algemene aanvraag, een rit voorzien in het Waalse landsgedeelte van België. Wie weet ziet het er na de huidige woelige politieke tijden wel eens anders uit... Met politici weet je maar nooit, en dus hebben we het zekere maar voor het onzekere genomen en bestrijken we het gebied Frans-Vlaanderen (neen, dit is géén Vlaamse provocatie, het gebied bestaat écht, we hebben het niet moeten uitvinden).

De startplaats van de Walenrit op 24 augustus is de Grote Markt in Doornik. We spreken af bij ‘Le Beffroi’ (zeg maar, Den Beiaard) op de gezellige historische markt met zicht op het belfort en de kathedraal, stille getuigen van een groot en rijk verleden. De kathedraal behoort overigens tot het Unesco erfgoed.

walenrit2008_2Na een lekkere tas koffie om de oriëntatie weer op gang te brengen, gaat de toerrit voor vandaag, die in totaal 192 km telt, richting Brunehaut en Saint-Amand-Les-Eaux, net over de grens in Frankrijk. Van hieruit rijden we richting het bos van Wallers. Hier gaat waarschijnlijk bij sommigen reeds een belletje rinkelen en inderdaad, hier ligt één van de meest beruchte kasseistroken van ca. 2,4 km uit de wielerklassieker Parijs-Roubaix.

In deze streek is tevens de middagstop in de ‘Auberge des Cigognes’ gepland. Typischer dan daar zul het je het écht niet vinden. De rit wordt verder gezet door de bossen van Wallers richting Odomez, Peruwelz, Bernissart en Beloeil.

walenrit2008_3Na een koffiestop op de markt van Ath volgen we de taalgrens verder in de Pays des Collines waar we de rit kunnen afsluiten op de Kluisberg met een gezellige babbel.

Hopelijk beslissen tal van Varaderorijders en –vrienden van onze rit alweer een (bijna traditioneel geworden) weekendje België te maken . Wij kijken er alvast naar uit!

Tot 24 augustus!
Patrick en José