Afdrukken

Fortentocht

Door Marcel Doornbos op . Gepost in 2015

Attachments:
FileCreatorFile sizeDownloads
Download this file (Fortentocht.pdf)20150812_Fortentocht PDFMarcel Doornbos837 kB341

2 augustus 2015 De Fortentocht start bij v.d. Valk Hotel “de witte Bergen” in Eemnes, gelegen aan het knooppunt Eemnes (A1/A27).
Verzamelen vanaf 9.30, vertrek vanaf 10.00.

Ooit geweten dat Nederland zoveel forten* had ? We zullen op onze tocht er bijna 20 tegenkomen, al dan niet verdekt opgesteld.

20150802 001 Fort

Vd Valk, Eemnes.

 

 

 

We trappen af met een stukje A1 van wel 1100 meter voordat we “het Gooi” in rijden. Via Laren en het zeer fraaie Crailo rijden we richting Naarden-Vesting alwaar we “het Arsenaal” van Jan de Bouvier (oh sorry de Bouvrie) rechts laten liggen.
Deze fraaie vestingstad is een lust voor het oog. We rijden richting Muiden en zien vanuit de verte het prachtige Muiderslot rechts liggen.

Daarna volgen we de Vecht en gaan via Weesp (Torenfort)  langs de Gein naar Abcoude. Dit maakt deel uit van de “Stelling van Amsterdam”.
Via Vreeland maken we een rondje om de Loosdrechste Plassen en passeren onderweg naar de Vecht, Fort Spion. De weg langs de Vecht is weliswaar bekend maar verveelt nooit dankzij de vele prachtige buitenplaatsen uit de Gouden Eeuw.     20150802 002 Fort                                                                                                 
Vandaar rijden we de polder in om langs Fort Tienhoven het gelijknamige lintdorp in te rijden. Via het plaatsje waar Henk vandaan komt (Westbroek) rijden we langs de A27 Utrecht binnen.
Fort Blauw Kapel ligt verscholen in het groen en is een prachtplek om te wonen. Er zijn slecht 16 woningen. Het is een van de grootste forten uit de Waterlinie.

Voordat we de Bilt inrijden passeren we nog Fort Voordorp. Via de rand van Zeist rijden we naar Bunnik alwaar we bij Restaurant “Vroeg” de lunch zullen gebruiken.
Hier kun je ook heerlijke vers gebakken broden meenemen.20150802 003 Fort

 

Na de lunch passeren we al na een paar honderd meter Fort Vechten. Het is samen met Fort Blauw Kapel een van de grootste forten in de Linie en gebouwd op wat men noemt de “Houtense Vlakte”. 20150802 004 Fort

 

 

 

 

 

 

Deze vlakte kon ten tijde van oorlog geïnundeerd worden. Uw uitzetter ziet het fort vanuit zijn huis liggen. Het fort werd gebouwd tussen 1867 en 1870.  

Het wordt op dit moment gerestaureerd en is vanaf de A12 weer gedeeltelijk zichtbaar. Binnenkort opent het Waterliniemuseum zijn deuren.
Naast Fort Vechten zijn resten gevonden van een veel ouder fort uit de Romeinse tijd : Fort Vectio. Dit fort was gelegen aan de Limes.
De Limes liep van de Zwarte Zee via de Donau en de Rijn tot aan de Noordzee bij Katwijk. Deze noordelijke militaire grensweg, ook wel Limesweg geheten, liep vermoedelijk op enige afstand ten zuidwesten van de huidige Kromme Rijn.
Hij werd waarschijnlijk in het jaar 43 na Chr. aangelegd.
In Houten en omgeving zijn dan ook veel artefacten uit die tijd uit de grond gehaald. Zeer bekend is het Romeinse schip dat jaren geleden in Leidse Rijn werd opgegraven.

Wij rijden door naar Fort Jutphaas alwaar een wijnhandel zijn intrek heeft genomen. Hier worden de wijnen onder ideale condities bewaard.
We verlaten Nieuwegein en rijden naar het schattige plaatsje Tull en ’t Waal alwaar we langs 3 forten komen voordat we over de Lekdijk naar het pontje van Culemborg rijden.

We rijden aan de andere kant van de Lek verder en komen langs het prachtig gerestaureerde Fort “Werk aan het Spoel”. Hier worden zomers diverse voorstellingen gegeven.

We volgen de Lekdijk en na Fort Everdingen rijden we via de Mafit het dorpje Hagestijn binnen. Sommige van jullie kennen dit. We rijden zuidelijk en steken de A2 over, over de bekende waterkering, en volgen dan de Diefdijk.

Daarna is het de beurt aan de Linge die ons tocht verder zal begeleiden. We maken een lus via Spijk en rijden langs het Lingebos. We steken de A15 over om vervolgens het laatste stukje van de rit langs de Waal te rijden waar we aan de overkant Slot Loevestein in al zijn glorie zien liggen.
Helaas is er geen tijd om te kijken of er nog iemand in een boekenkist is achtergebleven.

In Gorinchem eindigt onze tocht bij de McD alwaar nog een versnapering kan worden genomen om daarna 300 meter verder de A15 richting huis te aanvaarden.

We zien jullie graag weer aan de start verschijnen van deze prachtige rit.

Met vriendelijke groeten,
Uw Fortentocht gastheer
Noël Wilborts

*Wij komen o.a. langs de volgende forten en fortificaties (in volgorder op de route). Sommige zijn goed zichtbaar andere liggen verstopt in het landschap.

1. Naarder Vesting
2. Muiderslot
3. Torenfort Ossemarkt
4. Fort Spion
5. Fort Tienhoven
6. Fort Blauwkapel
7. Fort Voordorp
8. Fort Vechten
9. Fort ’t Hemeltje
10. Fort Jutphaas
11. Fort Werk aan de Waalse Wetering
12. Fort Werk aan de Korte Uitweg
13. Fort Honswijk
14. Fort Werk aan het Spoel
15. Fort Everdingen
16. Fort Werk bij de Diefdijk
17. Fort Asperen
18. Fort Nieuwe Steeg
19. Fort Vuren
20. Slot Loevestein