Afdrukken

GenoB tour

Door Antoine Schuurmans op . Gepost in 2016

Attachments:
FileCreatorFile sizeDownloads
Download this file (ATV GenoB tour 03-04-2016.pdf)20160304_ATV genob tour pdfMarcel Doornbos1197 kB410

Op zondag 3 april om 10u gaan we weer de eerste toertocht van dit jaar rijden, namelijk de GenoB tour met start en eindpunt in het Brabantse Geffen bij Café-Zaal ‘De Gouden Leeuw’ aan de Dorpstraat 5.
Wat betekent GenoB? Dit is de afkorting van de regio’s waar we deze tour zullen gaan rijden, namelijk Gelderland en noordoost Brabant.
[routebestanden klik op lees meer]

gouden leeuw
Vanuit Geffen rijden we de polder in om bij Lith de dijk langs de Maas op te rijden en deze pas te verlaten bij Velp.
Onderweg komen we door Oijen en na de bebouwde kom rijden we langs het kasteel van Oijen dat in 1361 is gebouwd. Dit kasteel werd tijdens de Gelderse oorlogen gebuikt als uitvalsbasis voor kruistochten in het omliggende gebied. Vandaar dat het in 1511 door de inwoners van Oss en ’s-Hertogenbosch is gesloopt. De gracht en de omtrekken van dit eerste kasteel zijn nog herkenbaar. In 1594 werd op de funderingen van de voorburcht een nieuw kasteel gebouwd dat in de eeuwen daarna herhaaldelijk is verbouwd en uitgebreid. Het kasteel zelf is sinds lange tijd gesloopt, er staan nu alleen nog de voorgebouwen die dienst deden als paardenstal en koetshuis en inmiddels zijn verbouwd tot boerderij.

 

 

Na Oijen komen we nog door diverse dorpen die langs de Maasdijk liggen waarbij de vestingstad Ravenstein zeker het vernoemen waardig is. De stadspoorten van deze plaats getuigen nog altijd van de vroegere sterkte van deze vesting.

De stadsgrachten vormen een fraai decor rond het oude stadje. De binnenstad met haar oorspronkelijke stratenplein en mooie gevels ademt nog de sfeer van de vroegere samenleving. IMG 5513Op de motor zullen we echter weinig van het stadje zelf zien omdat we er buitenom rijden, maar het is de moeite waard om hier nog eens terug te komen om dit mooie stadje te bezoeken.


Bij Velp verlaten we de dijk en komen via de Kraaijenbergse Plassen in Cuijk terecht waar we nog een klein stukje dijk langs de Maas meepakken. Na Cuijk gaan we weer westwaarts om via Haps, Wanroij en Mill en Sint Hubert uit te komen in het dorp Zeeland waar we de lunch zullen nuttigen bij De Pannekoekenbakker. Je hebt hier keus uit meer dan 100 verschillende pannekoeken, keuze genoeg zou ik zeggen.


Na de lunch vervolgen we onze weg via Loosbroek en komen we langs het kasteel van Heeswijk dat gebouwd is in de 12e eeuw. Dit is een prachtige historische locatie voor feesten, recepties of diner. In de ‘wapenzaal’ wordt menig burgerlijk huwelijk gesloten. IMG 5515Na een ingrijpende restauratie is sinds 1996 het kasteelmuseum heropend waar je, onder begeleiding van een gids, de kostbare bezittingen in de fraaie kasteelkamers kan bekijken.
Na dit kasteel gaan we net voor de N279 rechtsaf over de Zuid-Willemsvaart om vervolgens door Den Dungen/Maaskantje te rijden en hierna via Sint Michielsgestel, Vught en Vlijmen richting ’s-Hertogenbosch.


Bij ’s-Hertogenbosch gaan we Noord-Brabant verlaten om in Gelderland nog een stukje dijk mee te pakken, ditmaal aan de noordkant van de Maas. Via Maasdriel en Alem gaan we weer met het pont over de Maas terug naar Noord-Brabant om vervolgens via de polder weer terug te keren in Geffen bij Café-Zaal ‘De Gouden Leeuw’.
Ik hoop dat velen van jullie Effe noar Geffe komen op zondag 3 april.

Met vriendelijke groeten,

Antoine & Monique